14.10.10

O Φθηνός Σπόρος

Photobucket
Κι ενώ ο μήνας ήσαν ακόμη Δεκέμβρης ο Φθηνός Σπόρος αργούσε να ποτιστεί. Η Τροπικάγια των Ιωαννίνων κόχλαζε το σπέρμα του. Το είναι του. Αυτή την ασυχώρητη ανάγκη για αναπαραγωγή και συραγγοειδή ανάφλεξη μέσα στους στυμώνες. Φετίχ θα έλεγα. Οι βροχωπτώσεις άργησαν και φέτος. Τα λουλούδια ήταν ακόμη ανθισμένα. Οι παπαρούνες έχιναν μεταξύ τους κάθε οπιούχα ουσία που τους περίσευε, ξεζούμισμα κανονικό. Οι πορτοκαλιές έιχαν ταραχθεί τόσο που εμβρόνητες τώρα στάζαν αχλάδια. αλλά ο Φθηνός Σπόρος ήξερε.

Το 1922 o Αμερικανός κινηματογραφιστής (παύλα) ανθρωπολόγος, Robert Flaherty, ταξίδεψε στη γή των εσκιμόων για να ακολουθήσει τον Βίο και την Πολιτεία ενός συνήθη και καθημερινού προτύπου (παύλα) μοντέλου των εσκιμόων, τον επονωμαζώμενο "Νανούκ του Βορρά". Σε μια φωτογραφία που διεσώθη από το μακρινό γύρισμα στη γη των εσκιμόων, αποκαλύπτωνται τα φρικαλέα τεχνάσματα και οι ακραίοι πειραματισμοί της ανθρωπολογικής παρατήρησης του R. Flaherty. Ο δύσμηρος Νανούκ εμφανίζεται ασφυκτικά εγκλωβισμένος στην καλύβα ιγκλού του, παρέα με ένα γραμμόφωνο, αφουγκραζόμενος με επιβλητικό τρόπο, ήχους ανοίκειους και πρωτόγνωρους. Η επιβολή της σεσημασμένης ανθρωπότης μετα μουσικής εκπυρσοκρότησης. Ο εσκιμόικος εγκλέφαλος του αποχαυνώθη και αναλώθηκε στα μυστήρια του σύμπαντος με τη μορφή Βόρειου Σέλας. Ο Robert Flaherty πέτυχε το σκοπό του.

98 χρόνια αργότερα ο Φθηνός Σπόρος εμπνεύστηκε από το τέχνασμα του Αμερικανού ανθρωπολόγου. Φόρτωσε στα πικάπ του ήχους ακούσιους, άκομψους στο ευρή φυτολογικό κοινό και αφέθηκε στο κυριολεκτικό κάψιμο της χλωρίδας.

Χειμώνας γαρ. Τα φυτά καίγονται ενώ η Διεθνής Αμνηστεία ακόμα προωθεί email συγκίνησης και προτροπής συγγραφής δευτερευόντων email στις Εσκιμόικες πρεσβείες του κόσμου με απότερο σκοπό την άμεση διακοπή αυτών των βάναυσων μέσων.









Le Décalajdésson - Pierre Bastien
Chan - Henry Jacobs
Arorn Ou Tatrakn - Comitas Vardapet
Caribea - Moondog
Mallorca - Pipe Major Forsyth
Tamiru Tzareghe - Kirba Afaa Xonso
Feqryé Tèrèda - Asnaqètch Wèrqu
Drowsy Maggie - Patrick J. Touhey
Eil Malei Rachmim - Shalom Katz
Telalit - Group Inerane
Aayega Aanewaala - Lata Mangeshkar
Fado de Passarinhos - Lucas Rodrigues Junot
Σμυρνέικο Μινόρε - Μαρίκα Παπαγκίκα
Electricone - Lloyd Miller & The Heliocentrics

Download mp3 (Save_Link As)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο δύσμοιρος Νανούκ πέθανε μετά από μερικά χρόνια από πείνα. Πρέπει να εντοπίσω ένα άρθρο για τον Flaherty και τον Νανούκ για να στο δώσω όταν βρεθούμε. Η μουσική εξαιρετική.