12.9.10

Στην Λατινική Αφρική

Photobucket

Δεν έχω πάει σε αυτή τη χώρα. Δεν ξέρω σε ποιό χάρτη θα τη βρώ. Ίσως ο χάρτης της δε χρειάζεται. Ίσως δεν υπάρχει. Ένα βράδυ σε ένα σκοτεινό μπάρ στο λιμάνι του Κοτονού, ένας γέρος καπετάνιος, που η θάλασσα ή η ζωή του πήρανε το ένα μάτι, μου διηγήθηκε για αυτήν. Κόντευε το ξημέρωμα και τριγύρω οι μικρές ψαρότρατες ξανοίγονταν στα ανοικτά του κόλπου της Γουηνέας, ενώ πέρα από τη γειτονιά μας ακούγονταν ο πρώτος Ιμάμης από το Τζαμί της κεντρικής πλατείας. Ο γέρο καπετάνιος είχε πιεί αρκετά, αλλά το βλέμμα του δεν έλεγε ψέματα.

Έφηβε μου. Εκεί πέρα στη Λατινική Αφρική δεν υπάρχει πόνος. Δεν υπάρχει μίσος. Όλοι αγαπιούνται, οι γυναίκες φαντάζουν σα νεραίδες που ο θεός τις στόλισε με πολύχρομους φραμπαλάδες και έχουν μάτια σαν τους καρπούς της γής. Όλοι χορεύουνε. Τραγουδάνε και γλεντάνε. Δεν σταματούν ποτέ να αγαπιούνται. Αν ο Οδυσσέας είχε την τύχει να φτάσει τόσο ανοικτά κρίμα και βαθύ το δάκρυ της γλυκιάς Καλυψούς και της λυγερής Πηνελόπης.

Αυτά είπε, και αγνάντευε την θάλασσα την πρωινή. Σώπασε, άδειασε την κούπα του. Μου χαμογέλασε καθώς τράβηξε προς τις βάρκες και δεν τον ξαναείδα ποτέ ξανά.









Negrito Chinchivi - Lucilla Campos
Gendamou Na Wili We Gnannin - T.P. Orchestra Poly-Rythmo
Bilongo - Papi Brandao y Sus Ejecutivos
Ven y Ven y Ven - Orchestre OK Jazz
A Moins Que Namikosa - Orchestre OK Jazz
Ray M'Bele - Orchestre Baobab
Agnon Djidjo - T.P. Orchestra Poly-Rythmo
I Faram Gami I Faram - Mulatu Astatke and his Ethiopian Quintet
N'Niyo - Amara Toure
Micorrason - Orchestre OK Jazz

Download mp3 (Save_Link As)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός όλων των άλλων, μου φάνηκε και
σα να διαβάζω Τριβιζά για μεγάλους...
Σημειωτέον, τον Τριβιζά τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση.Συνέχισε culpa nova, θα σε διαβάζω με χαρά !!