14.10.12

Yungas: Νταλίκες, Γάτες και Βροχή




Κοίτα να δεις πως έχουν τα πράγματα. Δεν πιστεύω στη μετενσάρκωση του σώματος, αλλά πιστεύω οτι το πνεύμα ταξιδεύει. Μπορεί να είσαι μια ζωή σε έναν τόπο, αλλά η ψυχή σου να βρίσκεται σε μέρη μακρινά, μέρη που δεν αντίκρυσαν τα μάτια σου ή τα πόδια σου ασπάστηκαν τη γή. Πετάμε πατώντας. Πατώντας πετάμε. Ο άνθρωπος είναι γήινο ον. Όσο και να τον σαγηνεύουν οι ουρανοί και τ᾽άστρα δεν πλάστηκε για να πετάει με το κορμί του.

Σιχαίνομαι τα αεροπλάνα. Μ᾽αρέσουν. Αλλά τα σιχαίνομαι. Μια κονσέρβα από ατσάλι σε παίρνει από κάπου και σε ένα βάθος χαμένου χρόνου απ᾽τη ζωή -τσάφ!- σε πετάει σαν εμπόρευμα σ᾽ἀλλη γη, σ᾽ἀλλα μέρη. Ωραία. Κι υποτίθεται οτι κερδίζεις χρόνο.

Ο Ρόλαν Μπάρτ γράφει στωικά και εύστοχα: Ταξιδεύω σημαίνει Συναντώ.

Πολύ όμορφα. 
Νομίζω πως έχει δίκιο. 
Τι επιδιώκει όμως κανείς στο διάβα του, 
δεν μπορώ να το αναλάβω εγώ με την κρίση μου. 

Είναι προσωπική υπόθεση.


Οι Yungas, εντοπίζονται γεωγραφικώς στις πλαγιές των Ανατολικών Άνδεων. Είναι ένα συνονθύλευμα αρχέγονης βλάστησης και δέους. Το υψόμετρο τους μπορεί να φτάσει και τα εφτάμισι χιλιάδες (7.500) μέτρα και αποτελεί το μοναδικό οδικό δίκτυο, όπου άνθρωποι, ύλες και αγαθά μπορούν να μεταφέρονται. 



Στις Yungas υπάρχουν δρόμοι. Λαξευτοί. Αρχαίοι δρόμοι. Φτιαγμένοι μέσα στις πλαγιές και πάνω από τα γκρέμια. Περάσματα στ᾽ ακρόνειρο. Ενώνουν Γή και Ουρανό. Νταλίκες και λεωφορεία διανύουν καθημερινά αυτή την κόλαση ζούγκλας και ουρανού με απώτερο σκοπό την απλή διέλευση.

Μέσα στην υγρή πανδαισία χάους αλλά και ορισμού, ένας περιφερόμενος νταλικέρης χάνεται στους λογισμούς του, ενώ η τροπική βροχή ταλαιπωρεί τους παλιούς υαλοκαθαριστήρες του.

Τα μάτια του είναι ακόμα θολά. Χθές βράδυ σατανίστηκε πλάι σε πνεύματα και όνειρα. Ο γερο-σαμάνος του χωριού έθρευε με yage την ψυχή του όλη νύχτα. Συνόδευε όμως το ταξίδι του με το πικρό αφέψημα από τα "νύχια του γάτου". Για το καλό του.


Uña de gato (ισπ. =τα νύχια του γάτου): Φυτό που βλαστήζει και ευδοκιμεί στην ευρύτερη περιοχή των Yungas και της Αμαζονίας. Οι θεραπευτικές του Ιδιότητες λειτουργούν ως καταπραϋντικό και παυσίπονο. Οι σαμάνοι της Λατινικής Αμερικής συνοδεύουν την μέθεξη της Ayahuasca (Υage) με αυτό για την αποφυγή και την ολίσθιση της ψυχοτρόπου κατάστασης σε "κακό" ταξίδι.


Σήμερα ο οδηγός ανέλαβε άλλο ταξίδι. Πρέπει να παραδώσει το φορτίο του νωρίς. Δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε λεπτό. Και ο δρόμος φαντάζει μακρύς και δύσκολος. Η βροχή δεν δείχνει να κατευνάζει και αν πιθανώς κοπάσει, σίγουρα τα βουρκωμένα σύννεφα θα την επαναφέρουν μερικές στροφές παραπέρα.

Ταξιδεύει μονάχος στην καμπίνα της νταλίκας του. Μόνος, παρέα με το τρανζίστορ που παίζει chicha από το πρωί. Συντροφιά καλή η μουσική, αλλά η μοναξιά του δρόμου και η βροχή κουράζουν το μυαλό του.

Τα ερυθρόδερμα χέρια του πιάνουν το τιμόνι. Πόσο θα προτιμούσε να αγγίζει τους γοφούς της νεαρής ιθαγενούς που λικνήστηκε πλάι του στη μέθη της ψυχοσύνθεσης του. Στο όνειρο, στην παραίσθηση της επίγειας πραγματείας. Δεν θυμάται πολλά από χθές. Θυμάται τα πύρινα μάτια που αγνάντευε και εκείνα τα μελλιστάλακτα καστανά χείλια.

Εκείνο το ταξίδι του είπε πολλά. Αυτό το ταξίδι δείχνει να μην του λέει τίποτα. Σήμερα στο Iquitos, αύριο στο San Borja, μεθαύριο τι;

Τι Περού; τι Βολιβία; τι Ήπειρος; Τα βουνά θα είναι πάντα εκεί. 
Αγέρωχα μέσα στην Κοσμογονία της Ζούγκλας και του Ουρανού. 

Στολίδια της Γής, που λέει και ο καλός 
ο Φώτης ο Κόντογλου μιλώντας για Αστρολάβους.

Αυτός πάντα θα οδηγάει και θα μεταφέρει φορτία ξένα.
Το φορτίο της ψυχής του ποιός θα το νταλικέψει;




20 χρόνια αργότερα, ψαχουλεύοντας μέσα στα παλιά βιβλία του πατέρα μου, ανακάλυψα ένα μικρό υφασμάτινο πακέτο από το Περού. Στάλθηκε από το San Borja, κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα, με προορισμό το αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων. Παραλήπτης ήταν ένας συνάδελφος αρχαιολόγος. Φίλος και συμπαραστάτης του πατέρα μου. Μερίμνησε για λίγες φλοίδες από τα "νύχια του γάτου" για τον φίλο του που ο καρκίνος τον είχε θερίσει.



Άργησε. Όπως άργησε και ο μοναχικός νταλικιέρης στον προορισμό του. 
Κάποιοι μένουν, κάποιοι φεύγουν. Τι Τιτικάκα; Τι Παμβώτις; 
Τα τρανζίστορ θα παίζουν για πάντα.











1. La Danza De Petrolero - Los Wemblers De Iquitos
2. La Dannza De Los MIrlos - Los Mirlos

Download mp3 (Save_Link As)

Δεν υπάρχουν σχόλια: