11.10.12

Τι Χαβάρια;

Ο Σεπτέμβρης πάντα φαντάζει βουρκωμένος. Ξέρει τι τον περιμένει. Το καλοκαίρι πάντα αφήνει τον Σεπτέμβρη να λησμονά και να θυμάται. Όλη εκείνη η σούμα του καλοκαιριού μπορεί να διοχευτευτεί στον οργανισμό του μέσα σε 30 μέρες. Ενώ ο Αύγουστος έχει 31. Ο   Σεπτέμβρης χάνει μία. Απλά ο Σεπτέμβρης δεν είναι καλοκαίρι. Τον πιάνει μια ζήλεια αντιλαμβάνοντας το σθένος του μηνός του ως: 

ο πρώτος μήνας της αλλαγής του ετήσιου Κύκλου

Σεπτέμβρης σημαίνει δουλειά, σχολείο
και βάρη. Ωραία πίκρα. Κοινώς σκατά.

Αλλά όταν ο φίλτατος γάλλος γυφτόπουλος Django έγραψε εν έτη 1938, ήξερε καλά το Σεπτέμβρη. Η ζωή μας μοιάζει πολλές φορές με Σεπτέμβρη. Aυτό το νεό σκαμπανέβασμα και η ταυτόχρονη αναποδία συναισθημάτων είναι που μας γλυκαίνει, μακάρι να μας ηρεμεί. 

Η Σύνθεση του Reinhardt σε μεταγενέστερη εκτέλεση (1947) παίζεται με κλαρινέτο ενώ ο ίδιος ακολουθεί με τη συνοδεία της γυφτοκιθάρας του. Αργότερα η βερσιόν πύκνωσε και άλλαξε. Ταξίδεψε. Την αγαπώ πολύ αυτή τη μελωδία. Νομίζω οτι την αγαπώ πολύ περισσότερο απ᾽όλες όσες έχει γράψει ο Django.

Εβρέθηκα λοιπόν ο δόλιος σε μια Οκτωβριανή απογευματινή περπατισιά στα Παζάρια των Αθηνών. Και στις χείρες μου ευρέθη μια κόπια  με Χαβάγιες και Ρετρό μπινελίκια, που λενε για έρωτες πίκρες και λοιπά βιώματα, που τυγχάνει καρμικώς να ταυτίζομαι.

Σε μια από τις πλευρές η Χαβανέζικη κομπανιά του Ζοζέφ Κορινθίου γνέφει για ακόμα μια φορά τη σύνθεση του Σεπτέμβρη εν έτη 197x.

Από χτές το χέρι μου ανασηκώνει την βελόνα ξανά και ξανά στο ίδιο πάντα αυλάκι. Δεν θα κουραστώ να ταυλιάζομαι στον καναπέ και να ξανασηκώνομαι. 

Σαν Σεπτέμβρης.









Το Τραγούδι του Σεπτέμβρη - Ζ. Κορίνθιος & Κάπου Λάνι
Download mp3 (Save_Link As)

Δεν υπάρχουν σχόλια: